Historie om juletræet rækker længere tilbage end de fleste egentlig regner med
Der findes forskellige fortællinger om juletræets historie. En handler om et pyntet træ helt tilbage til det 8. århundrede. Man mener at ideen har sin oprindelse i druidernes hellige egetræ. Den første gang vi med sikkerhed hører om et pyntet træ, er i 1510. Det var i Riga i Letland, men også her er oplysningerne sparsomme. I 1605 finder vi det egentlige bevis på et juletræ. En ukendt forfatter skrev: ”Om juleaften rejser man grantræer i Strasbourg i stuerne, og derpå hænger man roser udklippet af mangefarvet papir, æbler, oblater, flitterguld og sukker m.m.” Indtil ca. 1800 tallet er skikken med juletræer mest et lokalt fænomen, og det er mest borgerskabet, der tager træer ind i stuen til jul. Det er samtidig borgerskabets rejsevaner og åbenhed overfor nye indtryk, der sørger for at føre skikken videre til resten af Europa.
En dansk jul uden juletræ virker for de fleste utænkeligt. Alligevel er det ikke mere end ca. 100 år siden at det blev almindeligt at have et juletræ i danske hjem. Det første juletræ i Danmark blev tændt på Holsteinborg i 1808, og 3 år senere blev det første juletræ tændt i København. På den tid blev juletræet anset for at være et tosset påfund, men tidens digtere og forfattere fik ændret folks holdning til denne underlige skik fra Tyskland. Fra 1819 og frem skildres juletræet af blandt andre Ingemann, Oehlenschläger, Heiberg, Grundtvig og selvfølgelig H.C. Andersen. Den mest kendte og elskede historie om juletræet er sikkert H.C. Andersens gribende historie ”Grantræet”, der så smukt skildrer juletræets skæbne. Ting tager tid og først omkring 1. verdenskrig var juletræet udbredt i hele Danmark.
Juletræet som symbol på julen:
I dag er juletræet omdrejningspunktet for julefejringen i de danske hjem. Først skal vi finde det smukkeste juletræ i skoven, så skal det pyntes, for derefter at gå rundt om det og beundre det. Senere lægger vi pakker under det og kigger forventningsfuldt hen mod det, mens vi spiser julemiddag. Endeligt er juletræet bogstaveligt talt omdrejningspunktet, når vi tager hinanden i hånden og går rundt omkring det og synger julens salmer.
Juletræet er det ultimative symbol på julen og købet er en vigtig beslutning, og for mange er det blevet en hyggelig tradition selv at udvælge og fælde deres eget fæld selv juletræ. Hvor mange, ikke mindst børn, ser frem til at skove deres eget juletræ i den kendte juletræsplantage og bringe det sikkert hjem?
Her i Sommersminde oplever vi, at de samme familier der i mere end 30 år selv har fældet deres juletræer hos os her i vores plantage – så nu er det børnene, der har deres børn med.
Juletræet i dag
Da skikken med juletræet blev indført for mere end 100 år siden var rødgran det foretrukne træ. Det var i en tid, hvor centralvarmen endnu ikke eksisterede, så de fleste hjem var kolde og klamme og derfor perfekt egnede til rødgran, der ellers er meget tilbøjelig til at miste nålene, når temperaturen stiger. I dag er situationen en anden, så nordmannsgran er det klart foretrukne juletræ. Der har i de seneste 50 år været populært af gå på jagt efter fæld selv juletræer.
Nordmannsgran (Abies nordmanniana) er et stedsegrønt nåletræ med vandrette til hængende grene og blanke, mørkegrønne nåle. Træet vokser naturligt i Kaukasus og det nordlige Tyrkiet. Nordmannsgran har sit navn efter den finske botaniker Nordmann, som fandt det dengang ukendte træ i Kaukasus i 1836. En nordmannsgran kan i naturen blive helt op til 30 – 35 meter, men i Danmark kender vi det bedst i højden 150 – 225 cm som juletræ hjemme i stuen.
Nordmannsgranen har sin store popularitet som juletræ, dels på grund af træets regelmæssige, tætte vækst og flotte mørkegrønne nåle, men også fordi træet ikke fælder nålene, som andre grantræer gør. Med den korrekte behandling holder nordmannsgranen hele julen uden at drysse. Den korrekte behandling kan man sikre ved selv at skove sit eget juletræ og dermed undgå skader i forbindelse med pakning, transport og lagring
Juletræets historie er en fantastisk fortælling om gode traditioner, som vi den dag i dag stadig nyder.